Codziennie robię pyszne owocowe koktajle, ponieważ w normalnej formie jest mi ciężko zjeść jednego dnia więcej niż jeden owoc. Ostatnio zapragnęłam odtworzyć pyszny marokański koktajl z awokado na bazie mleka migdałowego. Najpierw pomyślałam: "a po co mi to, będę się bawić z tym mlekiem.." ale sprawdziłam przepis TUTAJ i postanowiłam spróbować :)
- około 50g migdałów (duża garść)
- około szklanki wrzątku
- dodatkowo blender
Przygotowanie:
Do naczynia w którym mamy zamiar miksować wsypujemy migdały i zalewamy je wrzątkiem. Odstawiamy na około 30 minut. Po tym czasie woda jest już letnia a skórka z migdałów łatwo odchodzi. Zdejmujemy skórkę z migdałów i blendujemy przez około minutę. Powinno powstać nam mleko.
W zależności od blendera mogą pozostać nam drobne migdały (taki twarożek). Nie trzeba ich wyrzucać, można doprawić według własnych upodobań i użyć np na kanapki. W moim przypadku blender tak dobrze sobie radzi z migdałami, że są tak drobne, że nie muszę przecedzać mleka.
Proste, prawda ? :)
Dziś mleka wyszło mi trochę więcej wiec zrobiłam na nim również pudding chia i będę miała na jutrzejsze śniadanie.
P.S. Bardzo wyraźnie czuć smak migdałów. Jeśli jednak jest potrzeba, można użyć więcej orzechów to wyjdzie bardziej intensywne :) można również zrobić mleko kokosowe czy z orzechów laskowych na takiej samej zasadzie.
ekstra przepis :)
OdpowiedzUsuńzapraszam do siebie
http://dziennikmuchomora.blogspot.com/
Bardzo się cieszę ! :)
Usuń